PRIMARIA COMUNEI PLOSCOS

Judetul Cluj

PREZENTARE LOCALA


  
 Comuna Ploscos, cu un teritoriu administrativ de 41.66 Km patrati se gaseste in partea sud-vestica a Campiei Transilvaniei, in bazinul hidrografic al Vaii Florilor.
    Patru asezari cu numeroase gospodarii individuale alcatuiesc comuna actuala, locuitorii acestora ocupandu-se preponderent de agricultura (culturi de cartofi, sfecla de zahar, cresterea animalelor). in componenta comunei intra urmatoarele localitati:
  • Ploscos - sat resedinta sde comuna situat la o distanta de 44 km fata de municipiul Cluj-Napoca, si la o distanta de 16 km fata de municipiul Turda,
  • Crairat
  • Lobodas
  • Valea Florilor.
    Satele s-au infiintat prin unirea si extinderea gruparilor de gospodarii individuale in cursul secolelor XIX - XX, dar mai cu seama dupa darea in folosinta a caii ferate Cluj - Turda.
    Primul document scris despra satul Ploscos apare in anul 1913. Populatia comunei numara la ultimul recensamant 798 de locuitori, din care 99.87% erau romani si 0.13% maghiari.
    Peisajul agrar, cu intinse terenuri agricole cultivate, vetrele satelor cu gospodarii izolate in jurul carora sunt ingramadite capitele de fan, si nu in ultimul rand harnicia si ospitalitatea locuitorilor din aceasta comuna, fac ca acest areal sa devina atragator.